Zonder zijwieltjes leren fietsen

Zonder zijwieltjes leren fietsen is vaak een uitdaging en zal per kind verschillen. Ook de leeftijd wanneer zij er klaar voor zijn is verschillend, je zal dit dan vanzelf wel merken. Er is daarom geen bepaalde leeftijd wanneer kinderen moeten leren fietsen zonder zijwieltjes. Er is uiteraard wel een gemiddelde leeftijd te noemen en die ligt op de 5 jaar. Alhoewel, dit sterk afhangt van de motorische ontwikkeling van het kind en van de opgedane ervaring met het fietsen. Heeft je kind al geoefend op een loopfiets? Dan zal het leren fietsen zonder zijwieltjes sneller gaan. Maar hoe kun je je kind leren fietsen zonder zijwieltjes als het zover is? Daarvoor hebben wij een stappenplan opgesteld. 

stappenplan: zonder zijwieltjes leren fietsen

1. Je kind moet er klaar voor zijn

De gemiddelde leeftijd van een kind dat zonder zijwieltjes leert fietsen is dus 5 jaar. Dit betekend alleen niet dat jouw kind er dan ook klaar voor is. Je kind moet zelf willen leren fietsen zonder zijwieltjes, dus praat erover om zelfstandig zonder de extra ondersteuning te fietsen. Zo zal het snel duidelijk worden of je kind enthousiast is of dat hij of zij het nog even laat zoals het is. 

2. Verstel de zijwieltjes   

Mocht je kind er toch nog niet klaar voor zijn, dan kan je er altijd voor kiezen om je kind ongemerkt met minder ondersteuning te laten fietsen. Je zou bijvoorbeeld de zijwieltjes gedurende een bepaalde periode steeds hoger kunnen afstellen. Op deze manier zal de grond steeds minder aangeraakt worden en fietst je kind bijna zelfstandig. Daarnaast zou je ook kunnen overwegen om de zijwieltjes over te slaan en de trappers van de 12 inch fiets te halen. Hierdoor fungeert de fiets als een soort loopfiets en leren ze sneller balans te houden. 

3. Vasthouden 

Yééah, je kind heeft aangegeven dat ze eraan toe zijn om zonder zijwieltjes te leren fietsen. Dus haal die zijwieltjes er maar af en laat het echte werk beginnen! Biedt je kind eerst ondersteuning door middel van het vasthouden van de bagagedrager of bij de achterkant van het zadel. Pas wanneer je merkt dat je kind met een steeds beter evenwicht gaat fietsen, dan kan je je kind af en toe een klein stukje loslaten. Uiteindelijk veranderen deze kleine stukjes in langere afstanden, en fietst je kind op een gegeven moment zelfstandig. Fietsen maar! 

Het is vooral belangrijk dat je kind vertrouwen heeft dat er nog enige ondersteuning wordt geboden! 

Bekijk hoe je je kind leert fietsen met zelfvertrouwen.

4. Leren stoppen 

Je kind kan nu op de fiets stappen en fietsen, maar stoppen is net zo belangrijk. Leer je kind om te remmen en af te stappen, zodat je het ritje niet eindigt in een valpartij. 

5. Verkeersregels 

Last but not least, besteed aandacht aan verkeersregels. Veel ouders denken namelijk dat ze klaar zijn, zodra ze hun kind hebben leren fietsen. Echter is het belangrijk om de belangrijkste verkeersregels door te nemen, aangezien ze voor het eerst een verkeersdeelnemer worden op een fiets. Dit is belangrijk omdat kleine kinderen op de fiets helaas vaak over het hoofd worden gezien door automobilisten. 

Kijk hier voor meer tips.

Kortom, je kind zonder zijwieltjes leren fietsen is niet gemakkelijk. Het kost veel tijd en geduld, al verschilt dit wel per kind. Het ene kind is er sneller klaar voor of pakt het sneller op dan het andere kind. Daarom is het belangrijkste dus om goed naar je kind te luisteren en je kind niet ergens in forceren, wanneer hij of zij dit niet wilt. Wel kan je je kind stimuleren en motiveren en dit in stapjes tegemoet gaan. En onthou, oefening baart kunst! 

Lees meer voor extra tips voor het fietsen zonder zijwieltjes: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *