duurzaam ouderschap

Duurzaam ouderschap is nog een relatief onbekend begrip, maar al snel wordt dit begrip steeds populairder:

We leven in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hier ons steentje bij te dragen. Zeker, als toekomstige ouder word je waarschijnlijk bewuster van wat voor manier van opvoeding je wilt bijbrengen aan je kind. Het stellen van prioriteiten is dan goed.

Ben jij een echte fashionista en vind je het vooral belangrijk dat je baby er stylish uitziet? Of is misschien veiligheid en duurzaamheid juist het belangrijkst voor jou. Ongeacht wat je belangrijk vindt, hopelijk kan dit artikel je helpen of overtuigen om je kind groot te brengen met een ecologisch bewuste opvoeding. Op naar duurzaam ouderschap! 

Ouderschap en milieubewust zijn 

Ten eerste zal je je wellicht afvragen waarom nieuwe ouders zich meer bewust zijn, dan voor de zwangerschap. Dit komt doordat men het idee heeft dat milieu problemen in de toekomst liggen, ver weg van hen en voor andere mensen zijzelf. Wat betekent dat de milieu gevolgen pas voor de toekomstige generaties zijn. Nou blijkt dat het krijgen of hebben van kinderen het bewustzijn vergroot en de kloof tussen toekomstige generaties verkleind. Als ouder wil je je kind goed achterlaten en wil je dat je kind een veilig en gelukkig leven leidt. Al helemaal als je een ouder bent van meerdere kinderen. 

Een groot aspect van ouderschap is natuurlijk het belang van de veiligheid en gezondheid van het kind, en daarom ook het milieu. Dit komt voornamelijk vanwege de verzorgende rol die komt kijken bij het zijn van een ouder. 

duurzaam ouderschap

Opvoeding 

Duurzaamheid, verbondenheid en veiligheid zijn hele belangrijke aspecten van het ouderschap. Deze vind je terug met welke waarden en normen je jouw kindje opvoedt. Bij een duurzame opvoeding, leer je je kinderen dus wat het effect is van onze daden en keuzes op het milieu en de mens. Meer dan 95% van de moeders vindt het belangrijk om hun kind duurzaam op te voeden.

Ouders willen dat er een planeet overblijft voor hun kinderen en dat deze dan ook een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van hun kind. 

Een belangrijk onderdeel van het duurzaam opvoeden is het bewust maken van je kindje. Door samen na te denken over wat je koopt, consumeert, hoeveel en waar het vandaan komt. 

Tips

Consumptie 

Consumptie en product keuze is ook een groot aspect van duurzaam ouderschap. Zo worden ouders zich meer bewust van het energieverbruik, afvalscheiding, het reizen met het vliegtuig en het bewaren van kliekjes dan vóór de zwangerschap. Daarnaast is er belangstelling voor producten die duurzaam zijn en die lang(er) meegaan, waardoor je kindje er langer gebruik van kan maken. Denk aan kinderfietsen, kleding, speelgoed, kamer decoraties of verzorging.

Maar vergeet echter niet om de veiligheid en gezondheid van jouw kind te waarborgen, als het erop aankomt om duurzame keuzes te maken. Investeer daarom in duurzame bedrijven, omdat veiligheid bij hen hoog op het prioriteitenlijstje staat. Zeker als het gaat om kinderwagens, kinderfietsen, autozitjes, babyfoons, bedjes, deurhekjes, speelgoed en textiel. Deze producten kennen na de baby- kindertijd, een tweede leven in de sharing en circulaire economie en hebben een hoge waarde. 

duurzaam ouderschap

Wat betreft de duurzame opvoeding, natuurlijk gaat de ene ouder hier anders mee om dan de ander. Zo kiest de ene ouder ervoor om volledig duurzaam op te voeden, terwijl de ander er juist voor kiest om alleen bepaalde dingen duurzaam te maken. 

Dit komt onder andere doordat sommige ouders niet de tijd of geld hebben om voor de duurzame opties te kiezen. Als ouder heb je het immers al druk genoeg en is het niet gek om voor gemak te kiezen.  

Tips

Tweedehands 

Wellicht denk je meteen aan tweedehands, als het op duurzame producten aankomt. Zoals Marktplaats of producten krijgen van of ruilen met vrienden en familie. Hoewel dit erg duurzaam is en vaak ook erg leuk voor de portemonnee, is de kwaliteit niet altijd verzekerd. Daarnaast kan het ook veel tijd in beslag nemen om de juiste deals en producten te vinden. 

Sharing en circulaire economie 

In de toekomst zullen we steeds minder gaan bezitten en meer gaan delen. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, waar je toegang hebt tot een eindeloos catalogus van liedjes zonder ze te bezitten. Ook heb je tegenwoordig geen auto meer nodig, je bestelt gewoon een Uber of maakt gebruik van car-sharing. We delen samen en werken samen, wat een breed aanbod creëert. Zo stellen mensen hun huis te beschikking voor een bepaalde tijd op de platform Airbnb. Dit is duurzamer omdat je dan alleen gebruikt of consumeert wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. 

Ook heb je de circulaire economie, wat uitgaat van het principe dat een product hergebruikt of opgeknapt wordt, in plaats van weggegooid. Deze producten die weer opgeknapt worden, kunnen weer andere mensen blij maken, die wel het product nodig hebben. 

Klik hier voor een makkelijke uitleg van de sharing en circulaire economie.

Merken die hiermee werken: 

Hoe helpt BikeFlip 

BikeFlip maakt namelijk gebruikt van zowel de sharing als de circulaire economie. BikeFlip is het duurzame kinderfietsabonnement, want kinderen groeien en fietsen niet. Kinderfietsen die niet gebruikt of weggegooid worden, worden bij BikeFlip opgeknapt en ‘verhuurt’ via een maandelijks abonnement. Dit is duurzaam, gemakkelijk en betrouwbaar. 

Lees hier meer: 

Toch nieuw, toch duurzaam 

Sommige spullen willen we toch nieuw aanschaffen, zoals een matrasje, speentjes en drinkflessen. Maar ook nieuwe producten kunnen duurzaam zijn, door middel van biologische materialen of een verantwoord productie proces. 

Al met al, duurzaam ouderschap hoeft niet moeilijk, tijdrovend, of financieel uitdagend te zijn. Tegenwoordig zijn er steeds meer duurzame bedrijven die zich in zetten op het ecologisch groot brengen van de toekomstige generatie. De generatie die geacht wordt de milieu problemen te trotseren. Het bewust worden van jouw kind tijdens de opvoeding, kan later een wereld van verschil zijn/maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *