Fietsen is een activiteit dat relatief weinig moeite kost, maar toch draagt fietsen bij aan de ontwikkeling van je kind. Wij weten allemaal dat je beter naar je werk kan fietsen dan de auto te pakken, maar wist je dat fietsen een onmisbaar element is voor de ontwikkeling van je kind, zowel op fysiek, mentaal en sociaal gebied. Bekijk meteen ons aanbod kinderfietsen. 

Kind fietsen dat bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind

Fysieke gezondheid 

Door je kind te leren fietsen wordt de ontwikkeling van vele aspecten in het lichaam verbeterd. Dit omvat de spieren, de botten, de longen en het hart van een kind. Zo is bewezen dat fietsen helpt bij de ontwikkeling van cardiovasculaire spieren, wat dus het risico verminderd voor cardiovasculaire ziektes. 

Ook hebben veel studies bewezen dat regelmatig fietsen een grote rol speelt bij het verbeteren van de immuunsysteem en de ademhaling van kinderen. 

Elke dag een stukje fietsen zorgt dus voor:

Bovendien gaan kinderen meer naar buiten, de zon in, zo worden kinderen blootgesteld aan extra vitamine D. Vitamine D, samen met de frisse lucht verbetert de slaapkwaliteit van een kind wat erg belangrijk is voor hun groeiende lichaam. En natuurlijk voor ouders, zodat ze even een rust momentje hebben voor zichzelf. 

Daarnaast draagt fietsen bij aan de ontwikkeling van de grootste en belangrijkste spier van het menselijk lichaam; de hersenen. De activiteit zorgt ervoor dat kinderen hun coördinatie en beheersing gebruiken. Ook verhoogt het de bloedtoevoer naar de hersenen, wat dan weer bijdraagt aan de zogeheten ‘brain power’. Wanneer de circulatie verhoogt, het aantal zuurstof en voedingsstoffen dat aanwezig is in je ‘gray matter’ wordt ook verhoogt. Dit betekent dat de concentratie, geheugen en andere cognitieve vaardigheden worden aangescherpt. Een positief gevolg hierop is dus dat kinderen die elke dag naar school fietsen beter presteren in de klas lokaal, vergeleken met de kinderen die de auto of bus nemen. 

Mentale en emotionele gezondheid 

Naast de voordelen van de fysieke gezondheid zorgt fietsen ook voor een betere mentale en emotionele gezondheid. Zo boost de activiteit het zelfvertrouwen van kinderen, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van een kind. Dit komt door de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen gaan en staan waar ze willen, zo worden ze zich ook meer bewust van zichzelf en hun omgeving en voelen zich dan meer verantwoordelijk. Daarnaast zullen kinderen die fietsen sneller de angst zone verlaten vergeleken met die die dat niet doen.  

Ook biedt fietsen ontspanning en zorgt ervoor dat kinderen en ouders hun hoofd lekker leeg kunnen maken. Dit komt door de aanmaak van het gelukshormoon en het verlagen van stresshormonen. Je lichaam maakt namelijk een hormoon aan genaamd cortisol wanneer je begint te trappen. Cortisol zorgt voor veel dingen in je lichaam van bloeddruk tot glucose levels in reactie van stress in je lichaam. Dat betekent dat je kind fysiek beter is om rustiger te blijven in een stressvolle situaties dan de vriendjes die met de auto naar school gaan.

Sociale ontwikkeling

Last but not least draagt fietsen ook bij in de sociale ontwikkeling van een kind, aangezien het de communicatie en sociale vaardigheden verbeterd en de mogelijkheid geeft om nieuwe vrienden te maken. Niet alleen helpt het in het vormen van vriendschappen, maar ook in het creëren en onderhouden van familie gerelateerde relaties. Een fiets tripje met het gezin zorgt namelijk voor extra quality time. 

Al met al kan je concluderen dat fietsen bijdraagt aan een algemene betere welzijn en ontwikkeling van een kind. Mensen in het algemeen die regelmatig fietsen zijn blijere mensen. Dus door kinderen op het juist spoor te zetten in hun vroege fases in hun ontwikkeling door middel van gezonde gewoontes, zoals fietsen, verkleint de risico later in hun leven.

Klik hier voor meer informatie voor het uitzoeken van een kinderfiets.