fietsreparatie, banden plakken, band lek, ketting eraf, ketting erop leggen

Shit, je fietsband is lek of je ketting ligt eraf, wat nu? Met deze fietsreparatie tips voor beginners, leer nu om eenvoudig je band te plakken en je ketting erop te leggen. Gaat het namelijk om kleine reparaties of om een basisonderhoud, dan is het heel goed mogelijk om deze zelf uit te voeren. Als het gaat om grotere reparaties, bijvoorbeeld het vervangen van een spaak, dan kan je beter naar een fietsenmaker gaan. Tenzij het gaat om een BikeFlip fiets, dan kan je contact opnemen en dan komen wij de fiets repareren aan huis (afhankelijk van de reparatie). 

Fietsenmakers, in formele zin ookwel ‘rijwielhersteller’ genoemd, maken en herstellen fietsen. Dit vakmanschap ontstond een stapje terug in de tijd, wanneer de eerste fietsen werden uitgevonden. In 1817 had je de loopmachine (draisine) en de bottenschudder, pas in 1885 werd de fiets uitgevonden die wij op de dag van vandaag kennen. Maar je hoeft tegenwoordig geen fietsenmaker te zijn als je band lek is of je ketting eraf ligt. Zeker niet als je deze handige tips, om je fiets te repareren, voor handen hebt. 

Fietsband plakken 

Een fietsband plakken lijkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig en kost vaak niet zoveel tijd. Het plakken van een voorband is echter wel makkelijker en sneller te doen, dan het plakken van je achterband. Wat vaak lastig is van de reparaties zelf doen, is de gereedschap die je daarvoor nodig hebt. Gelukkig is het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt om een band te plakken een reparatiesetje is, hierin zitten: plakkertjes, een vel bandenpleister, schuurpapier, lijm en wat bandenlichters. 

Bekijk hier een uitleg video en welke reparatiesetje volgens ons het beste is. 

Fietsketting onderhouden

Ook aan je fietsketting zal er nu en dan wat mankementen zijn. Zoals een rammelende ketting, doordat deze te lang geworden is. Ook kan er op de ketting roestvorming onstaan, wat problemen kan veroorzaken. Het goede nieuws is dat je door het regelmatig schoonmaken en insmeren van je fietsketting, je deze problemen grotendeels kunt voorkomen. 

Fietsverlichting repareren 

Daarnaast is ook het repareren van de fietsverlichting, een van de meest voorkomende reparaties aan een fiets. Gelukkig hoef je tegenwoordig simpelweg een nieuwe batterij aan te schaffen, door de komst van de batterijlampen. Heb je verlichting met een dynamo, dan is het een ander verhaal, hiervoor moet je wel naar een fietsenmaker.

Kortom, hopelijk hebben deze tips je wegwijs gemaakt voor de kleine fietsreparaties. De volgende keer als er spontaan een band lek is of je ketting eraf ligt, ben je goed voorbereid.

Lees meer:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *