kind leren fietsen zelfvertrouwen

Je kind leren fietsen met zelfvertrouwen zonder zijwieltjes, is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan vast nog wel de de twijfel en angst herinneren van de eerste keer dat je op de fiets stapte zonder zijwieltjes. Maar zodra je je evenwicht onder de knie had, had je het gevoel van een onbekende vrijheid. De eerst kilometers zullen dus ook voor je kind erg onwennig of zelf lastig zijn. Dus zijn hier wat tips om je kind met zelfvertrouwen te leren fietsen.

Mentale voorbereiding 

Ten eerste is het belangrijk om te realiseren dat je kind nerveus zal zijn om op de fiets te stappen en dat is volkomen normaal. Accepteer dat je kind koud watervrees kan krijgen en dat het wat langer duurt dan gepland. Wat je kunt doen om je kind op de fiets te krijgen, is vragen waarom ze zich zorgen maken. Zorg er dan voor dat ze zich zo veilig mogelijk voelen en wees vooral positief. Het regelmatig geven van positive feedback voor elke kleine overwinning is erg belangrijk en effectief tijdens het leerproces. Lees hier meer over hoe je effectief feedback geeft en waarom dat belangrijk is.

Bovendien kun je je kind geruststellen door ze te vertellen dat je de leiding hebt en dat alles oké is. Daarnaast helpt het ook om alle redenen en voordelen op te noemen wat ze krijgen om een zelfverzekerde fietser te zijn. Vertel hoe veel vrijheid je krijgt en hoe leuk het is om ook met vriendjes te gaan fietsen. 

Het leerproces

  1. De eerste stap naar zelfvertrouwen, is het comfortabel voelen op de fiets. Wat daarbij helpt is om vanaf ze in staat zijn om te lopen gelijk te beginnen. Dit kan in de vorm van een loopfiets. Op deze manier raakt je kind gewend aan het gevoel. 
  2. Zorg ervoor dat je oefent op een grote open plek. Op gras rijden is uiterraard moeilijker, maar misschien is kort gras het overwegen waard wanneer ze voor het eerst op de fiets stappen. Gras fungeert namelijk als een soort kussen, voor de onvermijdelijke valpartij. Kort gras is relatief makkelijk om op te fietsen. 
  3. Om er voor te zorgen dat ze evenwicht houden, kan je je handen op hun schoulders leggen. Leg je handen niet op de fiets, zadel of het stuur, omdat je op deze manier te veel controle weggeeft. 
  4. Als alles toch lastiger blijkt dan gedacht, overweeg dan om mee te doen aan een event of een cursus, aangezien kinderen veel sneller leren als ze omgeven zijn met leeftijdsgenootjes die hetzelfde doen. 
  5. Zonder zijwieltjes fietsen zorgt voor een wankel begin, waar een val niet alleen een knie, maar ook het zelfvertrouwen kan beschadigen. Zorg er daarom voor dat ze weten hoe ze de remmen moeten gebruiken, door te oefenen met bijvoorbeeld de ‘3, 2, 1, stop’ oefening. Bekijk hier wat voor rem het makkelijkst is voor beginnende fietsers. 
  6. Je zou ook kunnen overwegen om de zijwieltjes over te slaan en de trappers van de 12 inch fiets te halen. Hierdoor fungeert de fiets als een soort loopfiets en leer je sneller balans te houden. Op het moment dat je kind veel snelheid leert maken kan je de trappers erop gaan zetten.

Bonus tip

Het laatste wat je kan proberen is er een fietsuitje van te maken. Op deze manier gaat de focus naar het samen fietsen naar een bestemming. Bekijk hier de 3 leukste fietsroutes in Utrecht voor kinderen.

Off they go

Je kind leren fietsen zonder zijwieltjes mét zelfvertrouwen blijft lastig, maar deze tips moeten ervoor zorgen dat zowel je kind als jezelf meer geduld en meer vertrouwen hebben in het leer process. Want voor je het weet zijn ze niet meer van de fiets af te slaan. Medewerkers van BikeFlip staan altijd voor je klaar voor vragen of extra tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *