Hoe kies je de juist fiets. Kind. Fiets.

Hoe kies je de juiste fiets? Het is toch vaak moeilijker dan gedacht. Koop je een fiets online of in een winkel? Men denkt vaak dat je alleen in een winkel de fiets fysiek kan uitproberen, maar dit is ook online mogelijk. Hoe kies je dan de juiste fiets online?

Met deze tips weet je waar op moet letten bij het uitzoeken van de juiste fiets. 

1. Weet wat je wil

Weten waar je je fiets voor gaat gebruiken en wat voor gebruiker je kind is, is cruciaal voor het uitzoeken van de geschikte fiets. Dit is ongeacht of je een fiets online of fysiek koopt. Hierdoor weet je wat je eisen zijn, wat tijd en moeite kan schelen. 

Bedenkt dus eerst waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Is dit om door een snelle manier door de stad te bewegen of gebruik je hem toch voornamelijk voor langere afstanden. Gebruik jij de fiets voor recreatief gebruik of om boodschappen te doen en je kinderen naar school te brengen?  

Definieer de gebruiker. Fiets je vaak in heuvelachtige gebieden of fiets je gewoon in Nederland? Is je kind een beginnende fietser of heeft je kind enige ervaring?

Er zijn dus veel afwegingen waar je rekening mee moet houden. 

2. Framemaat 

De tweede stap in de richting naar jouw passende fiets is het weten van de framemaat. Een passende framemaat voorkomt namelijk knieklachten, schouderpijn of rugpijn. Om dit vast te stellen is er een vuistregel bedacht: ⅔ van de binnenbeenlengte, gemeten vanaf de lies tot aan de onderkant van de voet. Wil je nou weten wat voor inch maat kinderfiets je kind nodig heeft, bekijk hier ons maattabel. 

3. Banden 

Smalle banden besparen je energie, ten opzichte van brede banden. Smalle banden gaan wel ‘ten koste’ van de stabiliteit, dus die zijn minder geschikt voor beginnende fietsers.

4. Versnellingen 

Versnellingen kunnen je beste vriend zijn, zeker als het aankomt op een tochtje door de bergen. Ben je van plan om alleen door de stad te fietsen, dan is een terugtraprem vaak afdoende. Daarnaast kunnen versnellingen je fiets kwetsbaarder maken, waardoor de fiets sneller stuk gaat. 

Lees hier meer over de voor- en nadelen van de verschillende versnellingen.

5. Remmen 

Om te beginnen hebben wij de terugtraprem. Het voordeel van een terugtraprem is dat het erg robuust is, het nadeel aan de andere kant is dat het iets langer kan duren voordat je stilstaat. Hierdoor kunnen terugtrapremmen niet praktisch zijn als je een berg afrijdt in een heuvelachtig gebied.

Tweedehands kinderfiets uitkiezen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *