Tips voor het onderhouden van je fiets. Oude fiets. Vieze fiets. Ketting onderhouden. Schoonmaken fiets.

Je kent het wel, je bent aan het fietsen en dan ineens valt je ketting eraf. Dat had je makkelijk kunnen voorkomen door het gebruiken van deze tips voor het onderhouden van je fiets.

Het onderhouden van je fiets is belangrijk, om zo onderweg niet voor verrassingen te komen staan en om de levensduur van je fiets te verlengen. Je fiets bestaat namelijk uit tal van grote en kleine bewegende onderdelen, die er samen voor zorgen dat je er met plezier op kan fietsen. Na verloop van tijd worden deze onderdelen vuil en vettig, en kan je fiets gaan piepen en kraken. Mocht er toch iets stuk gaan, dan heeft BikeFlip een reparatie-service aan huis. 

Dus hier zijn 5 tips voor het onderhouden van je fiets, zodat we allemaal langer van onze fiets kunnen blijven genieten.

 

Tip 1. Maak je fiets regelmatig schoon. 

Een belangrijkste eerste stap in het onderhouden van je fiets is het regelmatig schoonmaken, omdat vuil de onderdelen sneller kan laten verslijten. Vaak is een sopje met een tandenborstel of spons voldoende. Zo niet, dan kan je ook speciaal fiets-schoonmaakmiddel gebruiken. Na het schoonmaken is het belangrijk om je fiets goed af te drogen, om zo roestvorming te voorkomen. Het goed drogen is belangrijker als de fiets in koude omstandigheden wordt bewaard.

Tip 2. Ontvet en smeer je fiets regelmatig.

Nu de fiets is ontdaan van vuil en modder resten, is het noodzakelijk om je ketting en andere onderdelen regelmatig te ontvetten en dan opnieuw in te smeren. Deze onderdelen bestaan uit de ketting, derailleur en de remmen. Aan de andere kant wordt het afgeraden om de cassette in te smeren, want dit trekt juist veel vuil aan. 

Gebruik bij het invetten van je ketting altijd een aantal druppels van een speciale fiets olie. Deze fiets olie is juist vuilwerend en waterafstotend, terwijl gewone olie vuil juist aantrekt.

Lees hier meer over hoe je je ketting ontvet en insmeert.

Tip 3. Controleer je bandenspanning

Zorg dat de bandenspanning altijd goed is. Dit is erg belangrijk, omdat de kans op lekrijden een stuk kleiner is dan wanneer de spanning te hoog of te laag is. De minimum en maximum spanning van een band kun je vinden op de zijkant van de band. Je kan de spanning meten door je banden op te pompen met een fietspomp, die ook een ingebouwde bandenspanning meter heeft. 

Tip 4. Controleer je remmen.

Een goed werkende rem is erg belangrijk om ongelukken te voorkomen, zeker als je iemand bent die vaak met haast op de fiets zit. Je remmen kunnen namelijk na verloop van de tijd verslijten, dit kan je merken doordat je ze te ver moet inknijpen voordat ze werken. Het kan ook zijn dat je een schrapend geluid hoort, wat ook kan duiden op versleten remblokken. 

Mocht dit het geval zijn, neem dan contact op met BikeFlip.

Tip 5. Als je fiets gekke geluiden maakt, negeer dit dan niet

Last, but not least, als je fiets rammelt of geluid maakt wacht dan niet te lang met het ondernemen van actie. Soms kan het zijn dat een onderdeel loszit, maak deze dan zo snel mogelijk vast. Controleer zo ook op loszittende onderdelen, roestplekken, scheurtjes en verbogen onderdelen. Als je de loszittende of rammelende onderdelen niet snel verhelpt, dan is er bijna altijd gevaar voor grote schade op termijn. Ook kunnen de draaiende onderdelen geluid maken, maar vaak is er dan gewoon iets vies of moet iets gesmeerd worden. Dit probleem is dan ook zo opgelost: even schoonmaken, afdrogen of insmeren.

Lees hier verder over het schoonmaken van je fiets.

Tips van onze expert

• Gebruik voor het schoonmaken van je fiets geen hogedrukspuit, dit omdat je het vet in de wiel eruit spuit. Ook kan je water in de trapas en versnellingsnaaf spuiten, waar deze onderdelen namelijk niet goed tegen kunnen.

• Pomp minimaal één keer per maand je banden op.

• Maak je fiets regelmatig schoon met een droge doek en een sopje, vooral op plekken waar veel zand zit. Dit voorkomt dat de fiets gaat roesten.

• Wanneer het gesneeuwd heeft en er gestrooid is, maak je fiets dan schoon. De pekel kan namelijk gaan bijten en je lak aantasten.

Kortom, zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan door regelmatig je fiets te controleren en te onderhouden. Leer je eigen fiets te onderhouden, want dan heb je het meeste inzicht in welke onderdelen de grootste klappen krijgen en/of extra aandacht nodig hebben. Zo verlengen we samen de levensduur en verbeteren we de kwaliteit van de fiets zodat we zo veel mogelijk fietsen in het circuit houden. En niet te vergeten, zo creëer je ook een prettige rijervaring! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *