Kind veilig laten fietsen, helm passend

Als ouder ben je constant bezig met de veiligheid van je kind, zo ook met de veiligheid op de fiets. Zowel door de ervaring in het verkeer en hun grootte (waardoor ze gemakkelijk overzien worden), maakt dat kinderen één van de zwakste verkeersdeelnemers zijn.

Om je kind zo veilig mogelijk te laten fietsen, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Daarbij hoort een goede verkeersopvoeding en een verkeersveilige fietsuitrusting. De fietsveiligheid van kinderen is zowel voor de ouders, de kinderen, maar ook voor de rest van het verkeer erg noodzakelijk. 

Veilig leren fietsen

Een goede voorbereiding is cruciaal om je kind zo veilig mogelijk te laten fietsen. Dit bestaat uit het hebben van voldoende verkeerskennis en een positieve instelling. Daarnaast moet je kind een goed voorbeeld hebben van hoe je je in het verkeer moet gedragen. Op deze manier bereid je je kind goed voor om zelfstandig als verkeersdeelnemer te handelen, al vergt dit wel enige tijd en geduld! 

Hier zijn een aantal tips: 

Gaat je kind van de lagere naar de middelbare school? Lees hier voor meer tips!

Fietsuitrusting 

Nu je kind zich veilig kan bewegen in het verkeer is het nog steeds erg belangrijk dat je kind een goede fietsuitrusting heeft. Zeker voor de beginnende, maar ook voor de wat gevorderde fietsers. Dit kan met bijvoorbeeld een helm, fietsverlichting, maar ook met een juiste maat fiets. Daarnaast is het ook cruciaal dat je de lichten en de remmen van de kinderfiets regelmatig controleert!

Hoe kies je nou een passende helm? 

Het is in Nederland niet verplicht om een fietshelm te dragen tijdens het fietsen, alhoewel deze wel heel handig kan zijn. Een fietshelm kan namelijk ernstige hoofdverwondingen voorkomen bij ongelukken, mits deze goed past en op de juist manier wordt gedragen.

Ten eerste is het belangrijk dat de fietshelm aan de algemene veiligheidsnormen voldoet, deze wordt dan gekenmerkt met het keurmerk EN 1078 of NEN-EN 1080

Ten tweede, een correct passende helm bedekt het voorhoofd van het kind tot ongeveer drie centimeter boven de wenkbrauwen. Daarnaast moet het achterhoofd ongeveer tot aan het begin van de nek worden bedekt. Wat betreft het riempje, het is belangrijk dat de helm vast zit maar niet te strak. Het riempje dat is bevestigd onder de kin, moet er voor zorgen dat de helm niet gaat schuiven zodra jouw kind het hoofd beweegt. 

Koop geen te grootte helm waar je kind eerst nog in moet groeien, omdat een loszittende helm geen veiligheid kan garanderen! 

Al met al is fietsen een rustgevende en plezierige bezigheid, mits het veilig gebeurd. Op deze manier kan jij je kind met een gerust hart uitzwaaien, zolang je kind maar goed voorbereid is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *