Circulaire en sharing economie

De sharing- en circulaire economie wordt steeds bekender in de volksmond. Dat is ook niet gek, als je kijkt naar de producten en diensten die we tegenwoordig massaal gebruiken. Een aantal daarvan werken namelijk met de sharing- en circulaire economie. Maar wat betekent de sharing- en circulaire economie en wat is het verschil? En hoe maakt BikeFlip er gebruik van? 

sharing economie

Sharing economie

Ten eerste volgt een uitleg over de sharing economie. In de toekomst zullen we steeds minder gaan bezitten en steeds meer gaan delen. Waarschijnlijk zijn er al producten of diensten die jij hebt gebruikt of ooit van gehoord hebt. Zo heb je bijvoorbeeld Spotify, een dienst waar je toegang hebt tot een eindeloze catalogus van liedjes. Daarnaast heb je Uber en AirBnB, waar mensen hun auto of huis tijdelijk ter beschikking stellen voor anderen. 

De sharing economie betekent dus het delen van goederen of andere hulpbronnen van én voor verschillende mensen. Dit is duurzamer, omdat je dan alleen datgene gebruikt of consumeert wanneer je het nodig hebt. Hierdoor wordt er optimaal gebruik van deze goederen gemaakt. 

Circulaire economie 

Een circulaire economie is het tegenovergestelde van een lineaire economie. Een lineaire economie is een economie waarbij grondstoffen uit de natuur worden gehaald, waarvan dan goederen worden geproduceerd en vervolgens verkocht worden. Als de goederen niet meer nuttig zijn of niet langer meer werken, worden ze weggegooid. Vaak komen deze producten dan op de vuilnishoop terecht. In een circulaire economie daarentegen, probeert alle grondstoffen te behouden in een gesloten kring zodat er niets wordt weggegooid. Materialen worden simpelweg opnieuw gebruikt, verplaatst van het een naar het ander of opgeknapt. 

Op deze manier worden er niet alleen grondstoffen bespaard, maar komen er ook minder schadelijke stoffen vrij bij het produceren van goederen. 

Hoe BikeFlip beide combineert 

BikeFlip combineert de sharing- en de circulaire economie voor ons duurzame kinderfiets abonnement. Want kinderen groeien en fietsen niet. BikeFlip knapt de fietsen op die weggegooid zouden worden of niet meer worden gebruikt. Op deze manier hoeft er niet elke keer een nieuwe fiets geproduceerd te worden op het moment dat een kind een nieuwe fiets nodig heeft. Als je bedenkt dat een kind elke 1.5 jaar een nieuwe fiets nodig heeft, omdat kinderen gemiddeld 6 centimeter per jaar groeien, weet je dat dit leidt tot een (over)productie. Daarnaast biedt BikeFlip deze circulaire kinderfietsen aan in een maandelijkse abonnement. Op deze manier blijven de kinderfietsen binnen BikeFlip waardoor er geen nieuwe fietsen geproduceerd te worden en wordt elke fiets optimaal benut. 

Kortom, we proberen allemaal ons steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld. De sharing en circulaire economie bieden ons hier mooie handvaten voor. Want het duurzamer maken van onze planeet is niet zomaar gedaan, dat gaat stapje voor stapje. Ook wel, fietsje voor fietsje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *