mobiliteitsarmoede bike flip Utrecht Overvecht
Medeoprichter Paul Remie verstrekt fietsen bij de ‘Fietshub’ aan de Dreef in Utrecht Overvecht, waar elke woensdagmiddag fietsen worden uitgegeven.

BikeFlip werkt samen met Gemeente Utrecht om mobiliteitsarmoede tegen te gaan in Utrecht. Tegenwoordig is het heel vanzelfsprekend dat iedereen zichzelf kan verplaatsen, door middel van de auto, bus of fiets. Toch is er een vrij grote groep in Utrecht die om diverse redenen een gebrek aan vervoersmogelijkheden hebben, dit word dan ook ‘mobiliteitsarmoede’ of ‘vervoersarmoede’ genoemd. 

De oorzaken van mobiliteitsarmoede: 

De gevolgen van mobiliteitsarmoede: 

Het zijn immers vaak specifieke groepen die minder aan het mobiliteitssysteem kunnen deelnemen. Hierbij kun je danken aan mensen met met een kleine beurs, werkzoekende, ouderen, mensen zonder rijbewijs, mensen die recent geëmigreerd zijn en bewoners van landelijke gebieden. 

Daarnaast ontstaat sociale uitsluiting wanneer je werk, school, winkels, vrienden of familie onbereikbaar is. Meestal ligt eenzaamheid dan op de loer, dit omdat het verlangen naar sociale contacten een van onze basisbehoeftes zijn. Daarnaast ben je niet in de mogelijkheid kansen te benutten die misschien wel voorhanden liggen. Het ontbreken van sociale relaties heeft dus negatieve effecten op de gezondheid én de kwaliteit van het leven. 

Hoe helpt BikeFlip? 

Zoals eerder is vermeld werkt BikeFlip samen met de Gemeente Utrecht, ProjectO, de Fietsmeesters en de Fietsersbond om de mobiliteitsarmoede in Utrecht tegen te gaan. BikeFlip knapt hiervoor onder anderen 28 inch (volwassen)fietsen op en verkoopt deze voor 30 euro aan mensen met een U-pas. Projecten die hieronder vallen zijn ‘Heel Overvecht Fiets‘, ‘Heel Utrecht Fiets‘ en voor kinderen is er ‘Ieder Kind Een Fiets’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *