Fietsmonteur met een fietsband - BikeFlip

Lekke band bij een kinderfiets? Zo los je het stap voor stap zelf op

May 08, 2025Medewerker BikeFlip

Een lekke band is misschien wel het meest voorkomende fietsprobleem. Zeker bij kinderfietsen, die vaak wat ruiger worden gebruikt. Gelukkig is het ook een probleem dat je prima zelf kunt oplossen. Zelfs als je nog nooit een band hebt vervangen. In dit blog leggen we uit hoe je een lekke band repareert of een nieuwe binnenband plaatst.

 

Wat je nodig hebt

Voor je begint, zorg dat je deze spullen klaar legt:

  • Bandenlichters (2 of 3)

  • Een fietspomp (let op dat die past op het ventiel)

  • Plaksetje (schuurpapiertje, lijm, plakkers)

  • Emmer water of plantenspuit

  • Steeksleutel (meestal maat 15)

  • Eventueel een inbussleutel voor de kettingkast of remmen

  • Een nieuwe binnenband (optioneel, als de oude niet meer goed is)

  • Oude doek of handdoek

 

Eerst even dit: is de band écht lek?

Een zachte band is niet altijd lek. Soms loopt een fietsband langzaam leeg als de fiets lang stilstaat, bijvoorbeeld in de winter. Pomp de band eerst een keer goed op en kijk of hij een paar uur later nog hard is. Zo niet, dan heb je inderdaad een lek en kun je aan de slag.

 

Het wiel losmaken

Begin met het wiel waar de band van lek is. Zit het lek in het voorwiel, dan heb je geluk: dat is meestal vrij simpel. Je zet de fiets op z’n kop (op zadel en stuur), draait met de steeksleutel de moeren van het wiel los en tilt het wiel er zo uit. Soms moet je even de remmen los maken, bijvoorbeeld bij V-brakes, door de remarmen naar elkaar toe te knijpen zodat het kabeltje loskomt.

Zit het lek in het achterwiel? Dan wordt het iets technischer. Je begint ook hier met de fiets op z’n kop. Als er versnellingen op de fiets zitten, schakel je naar het kleinste tandwiel achter. Daarna maak je de kettingkast los (als die er zit) en draai je de moeren van het achterwiel los.

Duw nu het wiel eerst iets naar voren — zo geef je de ketting wat ruimte en kun je hem loshalen van het tandwiel. Als je dat niet doet, blijft de ketting strak staan en kun je trekken wat je wilt, maar dan komt het wiel niet los. Zodra de ketting los is, trek je het wiel naar achteren en haal je het eruit.

 

Binnenband eruit en lek opsporen

Met het wiel eruit kun je de buitenband losmaken. Gebruik hiervoor je bandenlichters: steek er eentje tussen de band en de velg en wip de buitenband los. Begin tegenover het ventiel en werk rondom. Meestal hoef je maar één kant los te maken. Dan kun je de binnenband eruit trekken.

Om het lek te vinden, pomp je de binnenband een beetje op. Houd hem onder water in een emmer of spuit er wat water met afwasmiddel op. Als er ergens luchtbelletjes verschijnen, heb je het lek gevonden. Markeer de plek met een pen of plakbandje.

 

Plakken of vervangen

Is het een klein gaatje en ziet de binnenband er verder goed uit? Dan kun je het lek plakken. Laat de lucht uit de band, ruw de plek rondom het lek op met het schuurpapiertje en breng een dun laagje lijm aan. Laat dat even drogen tot het niet meer glimt. Plak de plakker er stevig op, druk even aan en laat het een paar minuten liggen.

Ziet de band er oud en bros uit, of heb je meerdere lekken? Dan kun je beter de hele binnenband vervangen. Let goed op de maat: die staat op de zijkant van de buitenband, bijvoorbeeld 20 x 1.75. Koop een band in exact dezelfde maat.

 

De band weer terugplaatsen

Stop de binnenband terug in de buitenband. Begin bij het ventiel en werk rondom. Let goed op dat de binnenband nergens dubbel zit of tussen de rand klemt. Druk daarna de buitenband terug op de velg. Soms lukt dat met de handen, anders kun je de bandenlichters gebruiken – voorzichtig, zodat je de binnenband niet meteen weer lek prikt.

 

Oppompen

Pomp de band weer op tot hij stevig aanvoelt. Op de zijkant van de band staat hoeveel druk erin mag, maar bij een kinderfiets hoeft het allemaal niet zo precies. Zorg in elk geval dat hij niet sponzig aanvoelt.

 

Het wiel terugplaatsen

Bij het voorwiel is dit makkelijk: zet het tussen de vork, draai de moeren vast, rem weer vastzetten als je die had losgemaakt – klaar.

Bij het achterwiel is het iets ingewikkelder. Je moet de ketting weer om het achtertandwiel leggen. Trek het wiel daarna iets naar achteren om de ketting op spanning te brengen.

Wat betekent dat precies, ketting op spanning brengen? Pak het midden van de ketting – ergens tussen de trappers en het achterwiel – en duw hem een beetje op en neer. Hij moet ongeveer 1 tot 2 centimeter kunnen bewegen. Niet te strak (dan slijt hij snel), niet te los (dan kan hij eraf vallen).

Als het wiel goed staat en de ketting beweegt een klein beetje op en neer, draai je de moeren stevig vast.

 

Klaar!

Je hebt het gefixt. Het kan de eerste keer wat gepruts zijn, maar je leert er veel van en de volgende keer gaat het al een stuk sneller. En je kind kan weer veilig op pad. Wil je in het vervolg nooit meer een fiets hoeven plakken? Wie weet is ons duurzame kinderfietsen abonnement iets voor jullie. Voor een vast bedrag per maand een altijd passende kinderfiets met onbeperkte gratis reparaties. Dan hoef je nooit meer je handen vuil te maken. 

Meer artikelen