Over ons
Tussen het schroot op de mileustraat in Utrecht lag in 2019 een nog volledig intakte fel roze kinderfiets. Vastbesloten om deze 'afgedankte parel' te redden, viste een van onze oprichters, Casparis Beyer, de fiets eruit.
Zo werd het zaadje gepland voor BikeFlip. Wat begon als een studieopdracht tijdens Casparis zijn master Sustainable Business and Innovation aan de Universiteit in Utrecht, groeide al snel uit tot een onderneming met grootse ambities.
BikeFlip van start
Een jaar na de start van BikeFlip haakte studievriend Paul Remie aan als compagnon en nam het bedrijf steeds serieuzere vormen aan. De start-up is gehuisvest in Utrecht en tot nu toe actief in de omgevingen van Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Amsterdam, Almere en Rotterdam maar de komende jaren zullen ook ouders en kinderen in de rest van Nederland kennismaken met het abonnement op de kinderfiets.
Het probleem
Vanuit duurzaamheids en circulariteitsperspectief
→ 3,8 miljoen fietsen staan ongebruikt in schuurtjes.
→ Kinderen groeien ongeveer elke 1,5 jaar uit hun fiets.
Vanuit efficiëntie perspectief
→ Elk jaar worden er 1 miljoen nieuwe fietsen gekocht wat gepaard gaat met uitstoot, milieuvervuiling, mogelijk slechte arbeidsomstandigheden en uitputting van grondstoffen.
Vanuit sociaal & maatschappelijk perspectief
→ In 2023 waren er in Nederland 1,5 miljoen mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.
Onze oplossing en visie
Het verminderen van de stapel ongebruikte fietsen en het innoveren van de kinderfietsbranche van bezit naar gebruik
Bij BikeFlip geloven we dat elke niet nieuw geproduceerde fiets niet alleen winst oplevert voor mens en aarde, maar ook kinderen blij maakt!
Door BikeFlip heb je iets te kiezen. Kies uit een ruim aanbod kinderfietsen. Elke keer dat je kind te groot wordt voor zijn fiets en er een nieuwe (flip) nodig is, voelt het alsof je een gloednieuwe fiets hebt!
Het verhelpen van mobiliteitsarmoede in probleemwijken
BikeFlip biedt niet alleen (kinder)fiets abonnementen aan, maar knapt ook fietsen op voor sociale projecten. In samenwerking met gemeenten worden deze fietsen beschikbaar gesteld aan bijvoorbeeld vluchtelingen of gezinnen in financiële kwetsbaarheid.
Het oplossen van de mismatch op de arbeidsmarkt voor technisch personeel
BikeFlips’ ‘sociale’ werkplaats upcycled fietsen en geeft tegelijkertijd mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt de kans om te leren en te integreren. Dit biedt een diverse groep mensen met verschillende achtergronden de mogelijkheid om door te stromen naar een mooie (betaalde) baan.