Bij BikeFlip geloven wij dat elke kinderfiets een tweede kans verdient, zelfs als het frame er op het eerste gezicht niet meer zo mooi uitziet. Om die reden zijn we gaan werken met poedercoating, een duurzame techniek waarmee we oude frames weer als nieuw kunnen maken. Dankzij deze methode hebben we zelfs ons eigen BikeFlip-merk ontwikkeld. Zo kunnen we fietsen niet alleen een frisse uitstraling geven, maar ook beter beschermen tegen roest en slijtage. Voor deze blog spraken we met Casparis, de co-founder van BikeFlip, en Marvin, onze eigen poedercoating expert die dagelijks verantwoordelijk is voor dit proces. Hier lees je hoe poedercoating precies werkt en waarom het zo goed past bij onze missie om de kinderfietsmarkt circulair te maken.
Wat is poedercoating?
Poedercoating is een proces waarbij je alle bestaande verf van een frame afhaalt zodat er een nieuwe laklaag aangebracht kan worden. Dit gebeurt vaak bij fietsen die bijvoorbeeld helemaal onder het roest zitten, maar waarvan het frame nog sterk en goed bruikbaar is. Bij poedercoating wordt een poederlak op het metalen frame gespoten. Daarna gaat de fiets in een speciale oven, waar de poeder smelt en zich hecht aan het frame. Het resultaat is een super sterke, gladde laklaag die niet van nieuw te onderscheiden is. Het heeft de fiets niet alleen een frisse, nieuwe uitstraling, maar beschermt hem ook tegen roest en slijtage. Zo geven wij oude fietsen weer een tweede leven met ons BikeFlip poedercoating!
Waarom BikeFlip voor poedercoating kiest
Bij BikeFlip krijgen wij duizenden fietsen binnen om te repareren en weer helemaal fiets-klaar te maken. Maar de staat van deze fietsen kan heel erg verschillen, sommige fietsen hebben alleen een kleine beurt nodig en andere moeten echt helemaal opknappen en repareren. Voor de echt lelijke fietsen wilden we een oplossing vinden, vertelt BikeFlips co-founder Casparis. Het probleem van deze fietsen heeft niets te maken met de kwaliteit van bijvoorbeeld het frame. Daarom is het zonde om deze fiets niet nog een kans te geven.
Toen zijn we op poedercoating gekomen, de manier waarop we een fiets er zo goed als nieuw uit kunnen laten zien! Bij BikeFlip is ons grootste doel de kinderfietsen markt circulair maken en met deze techniek zorgen we dat we een nog groter aantal kinderfietsen een nieuw leven kunnen geven.
Waarom poedercoating de duurzame oplossing is
Bij BikeFlip staan wij natuurlijk voor duurzaamheid en daarom past poedercoating perfect bij ons! Casparis vertelt dat poedercoating zelfs beter voor het milieu is natlakken (het overspuiten van een fiets met een spuitbus). Verder kan een fiets met een goed aangebrachte poedercoating laag makkelijk weer minstens 10 jaar mee!
Het proces van poedercoating
Het proces om een fiets te poedercoaten is best ingewikkeld, maar juist daarom doen we het met veel zorg. Elke stap is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe laklaag niet alleen mooi is, maar ook lang meegaat. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe wij bij BikeFlip een oude, versleten fiets omtoveren tot een frisse, sterke fiets die weer jaren mee kan.
-
De fiets demonteren
Alles moet uit elkaar voor het beste resultaat. Ook de stickers worden verwijderd zodat alleen het kale frame overblijft.
-
Verf verwijderen met zandstralen
Met een zandstraalmachine verwijderen we de oude lak. Dit gebeurt in een speciale donkere ruimte zodat we goed zicht hebben tijdens het proces.
-
Een beschermende zinklaag aanbrengen
Voordat we gaan coaten, brengen we een zinklaag aan die het metaal beschermt tegen roest.
-
Poedercoaten met een speciaal pistool
Het poeder wordt elektrostatisch op het frame gespoten, waardoor het goed blijft plakken aan het oppervlak.
-
Afbakken in de oven
De fiets gaat 20 minuten op 200 graden de oven in. Zo smelt het poeder tot een gladde, sterke laklaag.
-
Afkoelen en opnieuw monteren
Na het afkoelen wordt de fiets weer helemaal in elkaar gezet door een van onze monteurs. Klaar voor een tweede leven!
Conclusie
Poedercoating is voor ons de perfecte manier om fietsen met een versleten uiterlijk nieuw leven in te blazen. Het zorgt niet alleen voor een frisse en strakke uitstraling, maar maakt de fietsen ook beter bestand tegen roest en slijtage. Met deze techniek verlengen we de levensduur van kinderfietsen aanzienlijk en dragen we actief bij aan het circulair maken van de kinderfietsenmarkt. Ons doel is om iedere dag minimaal één fiets te voorzien van een poedercoating laag. Zo maken we stap voor stap meer fietsen klaar voor een tweede leven, zonder onnodige verspilling.