Zijwieltjes: Hulp of hindernis? - BikeFlip

Zijwieltjes: Hulp of hindernis?

Apr 02, 2025Medewerker BikeFlip

De grote vraag die veel ouders hebben: wel of geen zijwieltjes gebruiken? Wij bij BikeFlip hebben hierover nagedacht voor jou. Veel kinderen beginnen met zijwieltjes, maar is dat wel de beste manier om te leren fietsen? Of is een loopfiets een betere optie? We hebben onderzocht welke vaardigheden kinderen ontwikkelen met beide methodes en wat uiteindelijk helpt om vlot en zelfstandig te leren fietsen.


Wat wij hebben ontdekt over zijwieltjes

Het gebruiken van zijwieltjes heeft een aantal voor- en nadelen.

 Voordelen:

  • Kinderen kunnen snel beginnen met fietsen en trappen.

  • Geeft kinderen direct een gevoel van succes en zelfvertrouwen.

  • Minder valpartijen in de beginfase.

Nadelen:

  • Kinderen leren niet de essentiële vaardigheid van balanceren.

  • Kinderen leren vaak een verkeerde houding aan waarbij het gewicht naar één kant leunt.

  • De overstap naar fietsen zonder zijwieltjes is vaak moeilijk en frustrerend.

Volgens de fietsmonteurs bij BikeFlip zie je de nadelen van zijwieltjes ook terug in de slijtage van fietsen. Zo staan de zijwielen bij terugkomst vaak krom of zie je een duidelijke slijtage van de wielen aan één kant. Daarnaast zien zij dat het afkomen van de zijwieltjes vaak moeilijk verloopt omdat kinderen dan al een slechte houding hebben aangeleerd. Ze gaan dan naar één kant leunen bij het leren fietsen zonder zijwieltjes, wat het balanceren extra lastig maakt.


Tips voor het leren fietsen zonder zijwielen

Maar zonder zijwielen beginnen kan toch ook nog knap lastig zijn. Een aantal keer vallen maakt de fiets misschien weer heel eng. Gelukkig zijn er wat tips om het zonder zijwieltjes te versimpelen en om veilig op weg te gaan.

Bij het leren fietsen zonder zijwieltjes kun je een handige techniek toepassen die je rug spaart en je kind helpt om geleidelijk balans te vinden. Je kunt hiervoor een trui of sjaal gebruiken als ondersteuningssysteem. Door de armen van de trui onder de armen van je kind door te halen, creëer je een soort hangsysteem waarmee je je kind gemakkelijk overeind kunt houden tijdens de eerste fietspogingen. Dit heeft als groot voordeel dat je zelf niet voorover hoeft te bukken, wat veel prettiger is voor je rug, vooral als de oefensessies wat langer duren. Het mooie van deze methode is dat je geleidelijk aan minder hoeft te tillen. Je kunt de ondersteuning langzaam verminderen naarmate je kind meer vertrouwen krijgt en zelf de balans begint te vinden. Het kind gaat zo stapje voor stapje aan het gevoel van balanceren op de fiets, terwijl hij of zij nog steeds de veiligheid ervaart van jouw ondersteuning. Deze geleidelijke overgang naar zelfstandig fietsen zorgt voor een positieve leerervaring voor zowel kind als ouder.

Je kunt als je er vroeg bij bent ook kiezen om eerst een loopfiets te gebruiken. Wat we vaak zien is dat kinderen fietsen op een natuurlijke manier leren wanneer ze beginnen op een loopfiets - eerst balans, dan beweging. Dit sluit perfect aan bij hun motorische ontwikkeling. We merken dat kinderen meer controle ervaren doordat ze hun voeten altijd als veiligheid kunnen gebruiken, wat hen duidelijk meer zelfvertrouwen geeft tijdens het leerproces. Onze ervaring leert dat de overstap naar een echte fiets verrassend vlot verloopt bij kinderen die eerst op een loopfiets hebben gezeten. Veel klanten vertellen ons over deze soepele transitie. Wat ons betreft is het grootste voordeel dat we zien: het leerproces verloopt veel plezieriger. We horen van ouders dat er minder frustratie en minder huilbuien zijn tijdens het leren, wat zorgt voor meer fietsplezier voor het hele gezin - zowel voor de kinderen als voor de ouders die deze mijlpaal met hen beleven.


Ervaringen van andere

​Veel ouders vragen zich af of ze hun kinderen het beste kunnen leren fietsen met een loopfiets of met zijwieltjes. Een loopfiets helpt kinderen spelenderwijs hun evenwicht en coördinatie te ontwikkelen, wat de overgang naar een gewone fiets makkelijker maakt volgens Woom. Zijwieltjes daarentegen bieden stabiliteit en helpen kinderen vertrouwd te raken met het trappen en sturen. Echter, ze trainen het evenwichtsgevoel niet, wat de overstap naar een fiets zonder zijwieltjes lastiger kan maken (Strider Bikes). Het is belangrijk om te overwegen welke methode het beste past bij de behoeften en het ontwikkelingsniveau van jouw kind.​


Wat wij aan ouders adviseren

Op basis van onze eigen ervaring en de ervaringen van anderen, raden wij het volgende aan:

  1. Begin met een loopfiets vanaf 2-3 jaar. Dit leert kinderen de basis van balans op een natuurlijke manier.

  2. Let op de juiste afstelling. Bij een loopfiets moet het kind met beide voeten plat op de grond kunnen staan. Bij de eerste echte fiets is het zadel idealiter zo afgesteld dat de voeten net de grond raken.

  3. Als je toch kiest voor zijwieltjes, gebruik dan de volgende truc: Stel de zijwieltjes zo af dat ze ongeveer 1 cm boven de grond hangen. Hierdoor moet jouw kind al een beetje balanceren. Pas hierbij wel op dat ze niet naar 1 kant gaan leunen zodat ze steunen op 1 wiel want dan gaat de overgang naar een fiets zonder zijwieltjes moeilijker worden. 

  4. De juiste maat is cruciaal. Een te grote fiets maakt leren fietsen onnodig moeilijk en zorg ook dat het zadel op de juiste hoogte staat. 


Conclusie 

Hoewel zijwieltjes kinderen een gevoel van veiligheid en stabiliteit geven, blijkt dat ze niet echt bijdragen aan het ontwikkelen van balans. Dit is juist een cruciale vaardigheid bij fietsen. Een loopfiets helpt kinderen spelenderwijs om hun evenwicht te bewaren, waardoor de overstap naar een gewone fiets vaak veel soepeler gaat. Kijk goed naar de behoeften van jouw kind met het maken van de keuze tussen loopfiets en zijwieltjes. Je bent natuurlijk ook altijd welkom om beide uit te proberen door bij ons een proefritje te boeken. Dan helpen we je persoonlijk aan de beste eerste stap! 

Meer artikelen