Hoe dragen we bij aan de circulaire economie?
Om duurzaamheid te verwezelijken werken we bewust met refurbished fietsen, omdat we het belangrijk vinden dat er minder fietsen worden weggegooid en onnodig geproduceerd. Nederlandse fietsdepots staan momenteel stampvol met fietsen. Het aantal fietsen wordt geschat op 23 miljoen, terwijl we met een krappe 17,5 miljoen mensen zijn. Vaak zijn de ongebruikte fietsen nog van goede kwaliteit. Vooral voor de enorme hoeveelheid ongebruikte kinderfietsen is er geen structurele oplossing. Ze worden veelal opgekocht en in het buitenland omgesmolten, terwijl er in de buurt veel kindjes zijn die een nieuwe, passende fiets nodig hebben.
Wij hebben met BikeFlip een duurzamere oplossing bedacht: de fietsen teruggeven aan de samenleving! Het produceren van een nieuwe fiets zorgt voor een gemiddelde uitstoot van meer dan 96 kg CO2 (Trek Sustainability Report, European Cyclists' Federation). Elke fiets die wij upcyclen levert dus een CO2-besparing van 100 kg op omdat voor deze refurbished fiets geen nieuwe hoeft te worden geproduceerd! Hergebruik in plaats van steeds weer nieuw maken en kopen. Van een lineaire economie naar een circulaire economie! Hoe dit circulaire proces werkt, is te zien onderstaande afbeelding die is gebaseerd op het werk van de Ellen McArthur Foundation (2013).
Sustainable Development Goals
BikeFlip draagt op verschillende manieren bij aan de door de Verenigde Naties vastgestelde Sustainable Development Goals. Dit zijn 17 duurzaamheidsdoelen die door alle ondertekende staten, waaronder Nederland, moeten worden nageleefd om de wereld leefbaar te houden, nu en voor volgende generaties. Aan deze doelen werk je mee als klant van BikeFlip:
Doel 9: Industrie, Innovatie en Infrastructuur
Bij BikeFlip vinden we het niet alleen belangrijk om duurzame mobiliteit steunen, maar ook om binnen onze eigen logistiek zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Daarom maken wij uitsluitend gebruik van bakfietsen om de fietsen van onze opslag of de reparateur naar klanten te brengen.
Doel 11: Duurzame steden en gemeenschappen
We hebben in Nederland een fantastische fietscultuur waar veel landen jaloers op zijn. BikeFlip wil die duurzame mobiliteitsvorm in stand houden en nóg duurzamer maken. Bovendien schoont BikeFlip de volle straten van Utrecht op door afgedankte kinderfietsen een nieuwe bestemming te geven.
Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
Er worden in Nederland elk jaar zo'n 1,2 miljoen fietsen geproduceerd. Dan rekenen we niet eens het aantal fietsen mee dat via schepen wordt geïmporteerd uit andere landen. Tegelijkertijd worden er elk jaar ook duizenden fietsen weggegooid. Door kinderfietsen te op te knappen en te hergebruiken zorgen we dat deze aantallen verminderen en werken we aan een schonere wereld.
Doel 13: Klimaatactie
Er staan bijna 4 miljoen fietsen ongebruikt in Nederlandse schuurtjes, bizar! Zonde van al die CO2-uitstoot die nodig was om deze fietsen te produceren. Hoe groter BikeFlip is, hoe meer impact we kunnen maken op het klimaat. Werk aan de winkel dus om die ongebruikte fietsenberg te verkleinen!