Hoe weet je wanneer de fiets van je kind te klein is? - BikeFlip

Hoe weet je wanneer de fiets van je kind te klein is?

Oct 04, 2023Medewerker BikeFlip

De fiets van je kind lijkt te klein te zijn, maar hoe weet je dat zeker? Het is namelijk makkelijker om te zien als je kind al voor een langere tijd op de fiets gefietst heeft. Daarnaast zal je het vast ook aan de kleren merken, die nu een stuk krapper zitten. Lees daarom verder om te weten wanneer de fiets van je kind te klein is en dat het tijd wordt voor een upgrade. 

Wanneer is de fiets van je kind te klein? 

Kinderen groeien zo snel, wat betekent dat ze bijna elk jaar uit hun fiets groeien. Want kinderen groeien en fietsen niet! Wat je als eerste kan doen is een kijkje nemen naar de zadelhoogte. Vaak staat het zadel dan ook op zijn hoogste punt, tot wanneer deze niet meer hoger kan worden gezet.

Kijk daarnaast ook naar de voeten en knieën wanneer de kleine, of beter gezegd de steeds grotere, aan het fietsen is. Zo moeten de tenen de grond kunnen aanraken, zonder te hoeven leunen op die kant van de fiets. Ook moet je opletten dat het been niet helemaal recht (dus opslot) staat, wanneer er naar beneden getrapt word. 

Meten is weten 

Wil jij zeker zijn van de perfecte maat? Probeer dan onze BikeFinder. Dan helpen we je stap voor stap met het vinden van de juiste maat kinderfiets. 

Is het oké om kinderen op een te kleine fiets te laten fietsen? 

Wanneer de fiets te klein is voor je kind, levert dit op korte termijn geen acute problemen op. Tenzij ze niet met hun knieën elke keer tegen het stuur knallen en dat ze normaal kunnen sturen. Let er ook op dat ze gemakkelijk het stuur kunnen draaien. Want mocht dit niet zo zijn dan hebben ze weinig controle over de richting en kan het dus gevaarlijk worden. 

Daarentegen, kan het op lange termijn leiden tot een pijnlijk kruis en ook verschillende heup, knie en rug problemen. 

Daarnaast, wordt het ook gewoon een oncomfortabele ervaring en zullen ze hun enthousiasme voor het fietsen verliezen. Zie ze dan maar elke dag met de fiets naar school te sturen. 

En hoe vind je dan de juiste maat fiets? 

Dus je weet nu dat het tijd wordt voor een upgrade, maar nu wil je natuurlijk wel zeker weten dat je kind er voorlopig goed op fietst. Als je je kind hebt opgemeten, bekijk dan onze maattabel. Hierin staan ook handige aandachtspunten om te zien of de maat fiets daadwerkelijk geschikt is voor je kind. 

Heb je weleens gedacht aan een abonnement op een kinderfiets? 

BikeFlip is niet zomaar een kinderfietsabonnement, maar is hét duurzame kinderfietsabonnement. Waar wij vergeten en ongebruikte fietsen zorgvuldig opknappen. Dus je kan gemakkelijk de fiets omruilen voor een grotere, wanneer deze weer te klein is geworden. Beter kan het niet worden toch? Toch wel, wij hebben ook gratis bezorg en omruil service. Én mocht er iets stuk zijn, dan komen wij ook gratis langs om het te repareren. 

Vind je het toch fijner om de fiets zelf uit te proberen? Dan kan dat ook, maak hier gemakkelijk een test afspraak.

More articles