Gemakkelijk een moestuin met je kinderen maken, zo doe je dat! - BikeFlip

Gemakkelijk een moestuin met je kinderen maken, zo doe je dat!

Oct 04, 2023Medewerker BikeFlip

Hoe maak jij gemakkelijk een moestuin met je kinderen? Het maken van een moestuin is niet alleen een leuke bezigheid, het is ook hartstikke leerzaam. Zo leren kinderen om met de natuur om te gaan en om duurzaam te leven. Daarnaast geniet en waardeert elk kind zijn of haar groenten meer, als ze uit de eigen moestuin komen. Echt waar, een moestuin maken is helemaal niet moeilijk. Dus laten we beginnen! 

 

Makkelijke groenten voor je moestuin 

Om te beginnen is het belangrijk om de juiste groenten te kiezen, al kies je natuurlijk groenten uit die je ook lekker vind of veel eet. Maar wellicht is het verstandig om te beginnen met groenten die makkelijk te kweken zijn samen met je kinderen. En die bovendien heel lekker zijn. 

 

Begin bijvoorbeeld met: 

  • Tomatenplanten
  • Tuinkers
  • Radijs
  • Courgette 
  • Wortelen
  • Tuinbonen 
  • Lente-ui
  • Sla (ijsbergsla, rucola) 

 

Moestuinbak 

Er zijn verschillende manieren om een moestuin te maken. Ten eerste kan je in je tuin een vierkante meter moestuin maken, zo kan je op deze manier veel verschillende groenten kweken. Zo heeft deze tuin weinig last van onkruid én het zie er nog eens leuk uit. Laat je kinderen bijvoorbeeld de planken schilderen in vrolijke kleuren. 

Ten tweede, als je kleine een stukje jonger is, dan is het wellicht leuk om een gemakkelijke moestuin te maken met een pak melk of een lege mason jar. 

 

Hoe ga je te werk? 

Je hebt je moestuin en groenten? Dan kan je beginnen met het echte werk.

  1. Kies eerst een goede plek uit waar de moestuin een deel van de dag in de zon en een deel van de dag in de schaduw ligt. 
  2. Vul vervolgens de bak of jar met biologische moestuingrond en bedenk dan de bovenste laag met zaaigrond. 
  3. Zaai of plant daarna elke vakje of jar met één soort groente. Vaak kan je de hoeveelheid zaden per plant op de achterzijde van het zaadzakje vinden. 
  4. Houd vervolgens de grond na het zaaien of de aanplant goed vochtig met water. 

 

Ten slotte 

Om niet te vergeten moet je je groenten wel van elkaar kunnen onderscheiden. Gebruik daarom naamplaatjes. 

Kortom, de kleintjes kunnen zich bezighouden met het planten van de zaden, het water geven en gewoon lekker in de aarde wroeten. Zo is er niks meer dat zo zelfvoldaan voelt, dan wanneer je het eerste kiemplantje boven de grond ziet uitsteken.

More articles