BikeFlip gaat voor impact 

Bij BikeFlip geloven we dat succes verder gaat dan alleen wielen en versnellingen. Daarom zetten we ons in om een positieve impact te hebben op onze gemeenschap. We zijn dan ook trots te melden dat we per 7 november 2024 opgenomen zijn in het Register Sociale Ondernemingen.

De Code Sociale Ondernemingen is gebaseerd op dé grondslag van sociaal ondernemen, namelijk impact first. De Code omvat 5 principes die samen laten zien waar sociaal ondernemen voor staat. Lees hier meer over de Social Code.

Deze pagina zal onze lopende sociale projecten in de spotlight zetten, want voor BikeFlip is teruggeven meer dan alleen een ritje - het zit in ons DNA.

Onze missie

Een tweede leven voor fietsen én mensen 🚴‍♀️Bij BikeFlip draait het om meer dan alleen tandwielen en kettingen. We zijn een sociale onderneming met een belangrijke missie: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke kans geven en tegelijkertijd kinderfietsen uit schuurtjes en van afvalbergen redden. In onze werkplaats bouwen we niet alleen fietsen op, maar ook nieuwe toekomstkansen voor mensen die dat hard nodig hebben. Zo is elke flip een win-win voor mens en planeet!

BikeFlip gaat voor impact

Impact boven winst: elke euro maakt verschil 💚

Bij BikeFlip gaat onze winst direct terug de maatschappij in. We hebben een speciale Impact Reserve, een potje dat volledig is gewijd aan het vergroten van onze sociale en duurzame impact. Dus nee, geen winst voor aandeelhouders, maar wel meer kansen voor onze medewerkers en meer fietsen op de weg! De helft van onze winst wordt hierin gestopt, zodat we kunnen blijven investeren in impact. De rest gaat naar onze algemene reserve, om BikeFlip draaiende te houden, ook als de wind een keer tegenzit en we harder moeten trappen. Zie hier onze Theory of Change waar we onze verandertheorie onderbouwen.

Daarnaast houden we onze impact die we maken nauwkeurig bij. Ben je benieuwd naar de verandering die we hebben gebracht vanaf 2022 tot 2024? Zie hier ons Impact Rapport 2022 - 2024

 

Raad van Advies: onze kritische cheerleaders 📣

Achter de schermen worden we gesteund door onze Raad van Advies, een stel betrokken koppen die ons scherp houden en adviseren. Ze gebruiken hun netwerken om BikeFlip te laten groeien, helpen ons strategisch vooruit, en zijn er altijd om ons aan te moedigen. Of het nu gaat om het vinden van nieuwe sponsors of het aanscherpen van onze doelen of ons een spiegel voor te houden – ze zijn onze steun en toeverlaat!



Samen fietsen we verder: stakeholders aan boord 🚲

BikeFlip is er niet alleen voor klanten en medewerkers, maar ook voor iedereen die bijdraagt aan onze missie. Met periodieke gesprekken houden we contact met onze stakeholders – van klanten, betrokken organisaties tot partners en de buurt. Alle BikeFlip leden wordt bovendien minimaal 1x per jaar gevraagd om ons te voorzien van feedback. Zo blijven we op koers en zorgen we ervoor dat we iedereen meenemen in ons avontuur!

Over geld en eigenaarschap 🏛️

BikeFlip is volledig in handen van de oprichters van het eerste uur; Paul en Casparis, die zich elke dag inzetten voor onze missie. We financieren onze groei met eigen middelen, zonder externe aandeelhouders. Onze directie verdient momenteel een minimaal DGA-salaris en onze medewerkers worden volgens de tweewieler-CAO betaald. Jaarverslagen zijn hier te vinden.

Een werkplaats van kansen

Bij BikeFlip draait het niet alleen om het opknappen van fietsen, maar ook om de manier waarop we dit doen. Onze werkplaats is een plek waar fietsen als kansen worden gezien en waar ieders (onontdekt) talent telt. We nemen onze sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus door een inclusieve en sociale werkplek te bieden voor fiets fanaten.

Zo geven wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans te leren en integreren en bieden we een diverse groep mensen met verschillende achtergronden de mogelijkheid om door te stromen naar een mooie (betaalde) baan. Samen met een team van ongeveer 35 gepassioneerde individuen werken we elke dag aan onze duurzame missie.

Sustainable Development Goals

BikeFlip draagt op verschillende manieren bij aan de Sustainable Development Goals die opgesteld zijn door de Verenigde Naties. We hebben niet alleen aandacht voor circulariteit en duurzaamheid, maar ook voor het verbeteren van onze maatschappij en het creëren van positieve sociale impact.

Onze sociale projecten 💚

Stichting Leergeld

In samenwerking met Stichting Leergeld kunnen mensen door middel van een waardebon een BikeFlip fiets kopen in onder andere Amsterdam en Utrecht.

Fietsdeal Oekraïners

We hebben meer dan 750 BikeFlip fietsen voorzien aan Oekraïense vluchtelingen.

Goed op Weg Leerlingenvervoer

Door de samenwerking met Goed op Weg kunnen wij nog meer kinderen blij maken met onze veilige kinderfietsen, inclusief BikeFlip service en onderhoud.

De Fietsmeesters - AZC

Statushouders kunnen terecht voor een tweedehands BikeFlip fiets, zo gaan we mobiliteits-armoede tegen.

Fietsdeal Utrecht

Upashouders kunnen via de fietsdeal voor 30 euro een circulaire fiets aanschaffen!