Fietsen de klimaatverandering tegen gaan! - BikeFlip

Fietsen de klimaatverandering tegen gaan!

Oct 04, 2023Medewerker BikeFlip

 Fietsen en klimaatverandering, twee woorden die sterker samenhangen dan je in eerste instantie zou verwachten. En met een goede reden, want hoe vaker je op de fietst stapt, hoe meer dit bijdraagt aan een groenere wereld! In deze blog leggen we je graag uit waarom meer fietsen hoognodig is om de klimaatverandering tegen te gaan.

 

Hoe het er nu voorstaat

Als Nederlander zit je vast en zeker vaker op de fiets dan iemand uit bijvoorbeeld Italië. Maar zelfs bij ons als echt fietsland valt er nog veel winst te behalen, want we moeten het tenslotte samen gaan doen. Tijdens ‘The Paris Agreement’ zijn er 17 duurzaamheidsdoelen gesteld vóór het jaar 2030 om de CO2 uitstoot te verminderen. Deze wettelijke overeenkomst is ondertekend en nageleefd door 196 landen in 2015. 

Helaas zijn we vele maatregelingen, innovaties en jaren verder, en nog lang niet bij het doel dat is gesteld voor 2030. Eén van de grootste boosdoeners hiervan is de transportsector. Het is noodzakelijk dat hier verandering in komt om onze CO2 uitstoot drastisch te verlagen. En hoe kan jij hierbij bijdragen?

 

Zo is in Europa, 23% van de uitstoot van broeikasgassen (BKG) afkomstig van de transport sector, waarvan 70% van de CO2 afkomstig is van wegvoertuigen (ECF, 2021).

 

Let's fight with a ride!

Je raadt het vast nooit, maar lekker doortrappen is het antwoord! Zo blijkt uit een rapport van 2021 dat fietsen één van de oplossingen is om een veilige en duurzame wereld te kunnen garanderen. Daarnaast hangt wat meer de fiets pakken direct samen met maar liefst 11 van de 17 duurzaamheidsdoelen (UCI, 2022)! 

 

Fietsen draagt bij om de CO2 uitstoot met de helft te verminderen vóór 2030. - UCI president David Lappartient

 

Meer de fiets pakken dus! Wist je dat in Europa meer dan de helft van de uitstapjes minder dan 5 kilometer binnen bereik is? Voor de gemiddelde mens is dit zo'n 20 minuutjes fietsen. De opkomst van de e-bike draagt ook bij aan meer toegankelijkheid voor de ouderen onder ons om dit mogelijk te maken (UCI, 2022). Het gebruiken van de fiets, in plaats van de auto voor korte uitstapjes kan de uitstoot verminderen met maar liefst 75%. Dus wanneer je de fiets voor één dag in de week pakt, kan je ecologische voetafdruk al met een halve ton worden verminderd in één jaar tijd. Tel uit je winst!

 

Dus meer fietsen is niet alleen duurzaam, maar ook hartstikke gezond en goed voor de portemonnee! Zo bespaar je ook brandstof, het zoeken naar een parkeerplekje of andere dure reiskosten.

 

Fietsen tegen klimaatverandering 

De woorden van Jill Warren, CEO van de European Cyclists’ Federation, luiden hard en duidelijk: ‘“Er is geen manier om de benodigde CO2-emissie vermindering vóór 2030 te behalen, zonder dat er meer gefietst wordt in zoveel mogelijk steden. Investeren in veilige fietsinfrastructuur en ervoor zorgen dat burgers meer van hun dagelijkse verplaatsingen met de fiets kunnen maken, is een van de beste dingen die overheden kunnen doen om de gevolgen van de klimaatcrisis te verzachten.” (UCI, 2022).

Zo is fietsen een merkwaardig paradox in onze moderne samenleving. Buiten e-bikes om, is dit eeuwenoude low-tech apparaat - wat afgelopen 130 jaar vrijwel hetzelfde is gebleven - geschikt als een van dé grootste oplossingen om opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar toch wordt er nog zo weinig mee gedaan..

Tijd dat wij, als echte fietsfanaten, het goede voorbeeld gaan geven! Dus pak die fiets en samen zorgen we stapje voor stapje voor een groenere wereld.

 

More articles