Inclusieve werkplekken: het duwtje in de rug naar zelfstandigheid en participatie - BikeFlip

Inclusieve werkplekken: het duwtje in de rug naar zelfstandigheid en participatie

Dec 20, 2024Paulina Gdaniec


In onze huidige samenleving is het voor veel mensen niet vanzelfsprekend om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt. Factoren als langdurige werkloosheid, fysieke of mentale beperkingen, of simpelweg gebrek aan werkervaring maken het voor hen lastig om aan de slag te gaan. Sociale werkplekken bieden deze mensen een waardevolle kans om in een veilige, begeleide omgeving vaardigheden en zelfvertrouwen op te bouwen. Maar ook voor het inburgeren van vluchtelingen zijn sociale werkplekken een uitkomst, waarin ze de taal en cultuur leren terwijl ze werken.

Bij BikeFlip noemen we het liever inclusieve werkplekken. Hierin combineren we onze visie op inclusie met het leren van praktische vaardigheden en een bijdrage aan de circulaire economie. Onze inclusieve werkplekken richten zich op fietsreparatie, waarbij mensen nieuwe technische vaardigheden leren en kunnen werken aan hun terugkeer op de arbeidsmarkt. Zo helpen we hen niet alleen op weg naar werk, maar ondersteunen we hen ook in het vinden van hun plek in de maatschappij.

 

Wat houdt een inclusieve werkplek in

Een sociale werkplek – bij BikeFlip dus ook wel een "inclusieve werkplek" genoemd – is een speciaal ingerichte plek die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt om weer te participeren. Dit betekent dat mensen die door uiteenlopende redenen moeilijk aan een baan komen, hier de kans krijgen om in hun eigen tempo te groeien. Bij BikeFlip leren onze medewerkers bijvoorbeeld fietsen repareren, waardoor ze technische vaardigheden ontwikkelen, maar ook werken aan hun sociale vaardigheden. Ze worden ondersteund door ervaren collega's en krijgen de ruimte om stap voor stap weer vertrouwen op te bouwen.

 

De impact van inclusieve werkplekken

Inclusieve werkplekken zijn niet alleen van invloed op het leven van medewerkers; ze versterken ook het sociale weefsel van een bedrijf. De omgeving van een inclusieve werkplek, zoals bij BikeFlip, is gericht op inclusie en samenwerking. Medewerkers voelen zich betrokken en door niet alleen werkervaring te bieden, maar ook een gemeenschap waarin ze zich veilig en gesteund voelen, helpen we hen om sterker in hun schoenen te staan.

Een inclusieve werkplek heeft daarnaast niet alleen impact op de medewerker, maar ook op de mensen om hen heen. Familieleden en vrienden zien hoe iemand zich ontwikkelt en hoe de stap naar werk zorgt voor meer stabiliteit en eigenwaarde. Dit draagt bij aan het creëren van een fietsvriendelijke wereld, waarin samenwerking en persoonlijke groei centraal staan, zoals we ook bij BikeFlip zien. Zo ontstaat er een positieve spiraal van motivatie en persoonlijke groei.

 

Werkervaringstraject bij BikeFlip

Bij BikeFlip bieden we werkervaringsprojecten van minimaal zes maanden aan voor inwoners van omliggende gemeenten die interesse hebben in fietstechniek. Deze trajecten helpen deelnemers om werkritme op te bouwen en werknemersvaardigheden te ontwikkelen. Tijdens deze periode werken deelnemers intensief aan hun technische en professionele vaardigheden, ondersteund door persoonlijke leerlijsten en regelmatige coachmomenten. Door deze aanpak dragen we niet alleen bij aan hun ontwikkeling, maar ook aan het verminderen van mobiliteitsarmoede. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich gesteund en gewaardeerd voelt in hun leerproces. Na succesvol afronden ontvangen deelnemers een praktijkverklaring MBO Fietstechniek, waarmee zij een eerste, waardevolle stap richting hun toekomst zetten.

  

Inclusieve werkplekken op de BikeFlip manier

Persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden

Bij BikeFlip  krijgt iedereen de kans om hun technische kennis over fietsreparatie uit te breiden. Ze leren alles, van het vervangen van een band tot het afstellen van versnellingen. Maar het gaat niet alleen om techniek: onze collega’s ontwikkelen ook belangrijke sociale vaardigheden, zoals elkaar ondersteunen en om hulp vragen. Dit stelt hen in staat om in toekomstige banen ook breder inzetbaar te zijn.

Structuur en ritme creëren

Werk biedt structuur en regelmaat, wat voor veel mensen helpt om meer balans te vinden in hun leven. Bij BikeFlip hanteren we vaste werktijden en stellen we duidelijke doelen voor de werkzaamheden. Voor onze medewerkers betekent dit een stabiele basis. Met een vast ritme en werkdoelen dragen we ook bij aan het versterken van mobiliteit en zelfredzaamheid, zodat zij hun leven beter kunnen structureren.

Intensieve begeleiding en persoonlijke ondersteuning

Goede begeleiding is de kern van onze inclusieve werkplekken. Bij BikeFlip zorgen we voor een veilige omgeving waarin medewerkers aangemoedigd worden om zichzelf te ontwikkelen. Ze worden niet alleen begeleid bij technische taken, maar ook op persoonlijk vlak ondersteund om het maximale uit hun werkervaring te halen.




Een duurzame impact op de samenleving

Onze missie gaat verder dan het maken van sociale impact. Door samen te werken aan fietsreparaties dragen we actief bij aan de circulaire economie. Dankzij de inspanningen van onze Upcycle Experts worden er dagelijks zo'n 25 fietsen geflipt op de werkplaats. Elk van hen kan trots zijn op hun werk. Zo bouwen zij niet alleen aan hun eigen toekomst, maar dragen ze ook bij aan een duurzamere wereld. Uit ons eigen interne onderzoek is gebleken dat de deelnemers een hoger gevoel van zelfvertrouwen ervaren sinds het werken bij BikeFlip.





Praktijkervaring bij BikeFlip: een stap naar zelfredzaamheid

Onze medewerkers krijgen bij BikeFlip de kans om technische vaardigheden in fietsreparatie op te doen, wat voor velen een eerste stap is richting verdere werkmogelijkheden. Na afronding van het werkervaringstraject kunnen ze doorstromen naar (betaald) werk binnen BikeFlip, buiten BikeFlip, een opleiding of een andere stage. Deze stappen worden in nauwe samenwerking met gemeenten, jobcoaches en de deelnemers zelf begeleid. Dit werk vergroot niet alleen hun zelfvertrouwen, maar het contact met teamleden helpt hen om sterker in hun schoenen te staan. Zo creëren we een stevige basis waarmee zij de volgende stappen richting de reguliere arbeidsmarkt kunnen zetten.

 


Conclusie

Sociale werkplekken, die we bij BikeFlip ook wel "inclusieve werkplekken" noemen, zijn van grote waarde in onze samenleving. Bij BikeFlip geloven we sterk in de kracht van werk als middel om mensen te helpen groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Inclusieve werkplekken zijn voor ons niet alleen een middel om onze medewerkers een toekomst te bieden, maar ook om een bijdrage te leveren aan een betere maatschappij. Zo zetten we samen, met en voor onze medewerkers, stappen naar een inclusieve en duurzame toekomst.



More articles