Van barrel tot beauty: het upcycle proces van BikeFlip - BikeFlip

Van barrel tot beauty: het upcycle proces van BikeFlip

Oct 31, 2023Casparis Beyer

Bij BikeFlip toveren we tweedehands kinderfietsen om tot een stralende tweewieler voor jouw kleine avonturier. Als ouder weet je als geen ander hoe belangrijk het is dat de fiets van je kind veilig, betrouwbaar en natuurlijk ook gewoon leuk moet zijn. En daar zorgen wij voor! We nemen je graag mee op een reis door ons proces, zodat je precies weet wat er gebeurt met de fietsen die bij ons binnenkomen en hoe wij ze aanbieden in ons abonnementsmodel.

 

Upcyclen

Bij BikeFlip geloven we in upcycling, wat betekent dat we tweedehands kinderfietsen niet alleen hergebruiken, maar ook verbeteren. Dit proces draagt bij aan het verminderen van afval, het sparen van grondstoffen en het verminderen van CO2-uitstoot per fiets. En we hebben inmiddels al meer dan 5000 fietsen geupcycled! Maar dan zijn we er nog niet. Onze missie is om kinderen blij te maken met kwalitatieve, duurzame fietsen en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu te hebben.


Hoe zit het upcyclen eruit?

De fietsen die bij ons binnenkomen variëren sterk in staat. Daarom doen we eerst een grondige inspectie om te bepalen wat er nog goed is en wat niet meer voldoet aan onze normen. We controleren daarbij op belangrijke punten, waaronder:

(Slag in) het wiel: Niet alleen beïnvloedt dit het fietsplezier, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Een slag in het wiel kan de spakenspanning verstoren en zelfs leiden tot een klapband. Daarom zorgen we ervoor dat eventuele beschadigingen snel worden gerepareerd.

Remmen: Bij BikeFlip laten we niets aan toeval over als het om de remmen van onze kinderfietsen gaat. We zorgen ervoor dat de remmen grondig worden geïnspecteerd, getest en goedgekeurd door onze ervaren fietstechnici. Veiligheid gaat boven alles!

Lampen check: Vooral nu de dagen korter worden, is goede verlichting cruciaal om in het donker goed gezien te worden. Daarom leveren wij standaard werkende verlichting bij fietsen groter dan 18 inch. Rond die leeftijd is de kans groter dat ze nog wel eens in het donker buiten kunnen zijn. Fietsen zonder verlichting kan een boete van €60 opleveren, terwijl je voor datzelfde bedrag een jaar een BikeFlip kinderfietsabonnement kunt hebben!

Fietsbel: Natuurlijk mag een werkende fietsbel niet ontbreken! Een goed werkende bel is handig om anderen te waarschuwen of voorbij te gaan - en stiekem gewoon heel leuk om mee te ringen als je aan het fietsen bent. 

Roestvrij: Fietsen staan vaak buiten en zeker met wat beschadigingen kan dit gaan roesten. Naast dat roest schadelijk kan zijn voor de metalen, begrijpen we dat kinderen niet alleen veilige, maar ook mooie fietsen willen. Daarom streven wij ervoor dat onze kinderfietsen roestvrij onze werkplaats verlaten. Daarnaast lakken we indien nodig de fiets opnieuw af.

Sommige fietsen zijn echter geen pareltjes meer om te zien, terwijl ze functioneel nog heel goed zijn! Daarvoor zijn we ons innovatieve poedercoat proces aan het opschalen: 

Door poedercoaten kunnen we elke fiets omtoveren tot parel

We stoppen als het ware het fietsframe in een nieuw jasje. Poedercoating is een elektrostatisch proces waarbij poeder op metaal wordt aangebracht en vervolgens in een oven wordt uitgehard tot een duurzame coating. Dit beschermt de fiets tegen corrosie en krassen, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd en ziet er bovendien weer stralend uit. Zo kunnen we steeds meer fietsen redden voor een kleine avonturier zoals die van jou! 

Bekijk hieronder het opknap proces van begin tot eind. 

Before & after

Before
Van barrel: het upcycle proces van BikeFlip - BikeFlip
After
Tot beauty: het upcycle proces van BikeFlip - BikeFlip

Meer