Veiligheid voorop! Tips zodat je kind veilig kan deelnemen aan het verkeer. - BikeFlip

Veiligheid voorop! Tips zodat je kind veilig kan deelnemen aan het verkeer.

Mar 14, 2024Medewerker BikeFlip

Als ouder, zet je je er elke dag voor in om ervoor te zorgen dat je kind veilig is. Je kinderen zijn door een gebrek aan ervaring, echter kwetsbaar in het verkeer. Om ervoor te zorgen dat ze zo veilig en vrolijk mogelijk de wereld tegemoet kunnen fietsen, volgen hier een aantal waardevolle tips:

 

Leer ze de verkeersregels 

‘Ik kijk naar jou!’

Hoe belangrijk het is om het goede voorbeeld te geven, wordt vaak onderschat. Je leert je kind niet alleen trappen en sturen, je bent een voorbeeldfunctie. Je kind kijkt en leert. 

‘Hier ken ik de weg.’

Oefen samen de route naar school of de sportclub op een rustig moment. Leg je kind uit waar hij/zij op kan letten tijdens het fietsen. Hand uitsteken, stoppen bij een rood stoplicht en afhankelijk van de leeftijd van je kind ook al punten met betrekking tot inzicht. Stel je kind prikkelende vragen zoals: “Wat verwacht je dat die auto nu gaat doen?" of “Weet je zeker dat die auto jou al gezien heeft?” 

‘Hier let ik extra op.’

Stap af bij gevaarlijke of drukke punten. Hierdoor heeft je kind meer tijd om goed te kijken en wordt de situatie overzichtelijker. 

 

Haast is gevaarlijk

Net te laat vertrokken, dus dat rode stoplicht lijkt ineens meer een vriendelijke suggestie. Haast zorgt ervoor dat kinderen minder goed op hun omgeving letten. Zorg er dus voor, dat je kind op tijd de deur uit gaat. Voor iets oudere kinderen is het ook belangrijk om ze te herinneren aan het gevaar van het gebruik van mobiele telefoons onderweg. 

 

Veiligheidsaccessoires 

Een kinderfiets is relatief laag bij de grond, dit zorgt ervoor dat je kind eerder over het hoofd wordt gezien. Een vlag zorgt ervoor dat je kind goed zichtbaar is voor andere weggebruikers. Een helm kan ernstige hoofdwonden en/of hersenschuddingen voorkomen. Als je je kind extra stabiliteit wil bieden tijdens de leerfase van het fietsen, kan je ervoor kiezen om zijwieltjes op de fiets te laten monteren. 

 

De perfecte match 

Het is belangrijk dat je kind een goed passende fiets heeft. Te groot of te klein is oncomfortabel, onveilig en kan pijntjes veroorzaken. Maar, hoe kies je de perfecte maat fiets voor jouw kind?


Goed onderhoud van de fiets

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat je kind kan stoppen wanneer dit nodig is. Controleer daarom de remmen van de fiets goed. Vergeet ook de kwaliteit van de banden, trappers, ketting en het frame niet te controleren. Om er zeker van te zijn dat je altijd de goede maat fiets hebt en onderhoud ook nog eens gratis is, is het abonnementsmodel van BikeFlip de ideale keuze. 

 

Door je kinderen bewust te maken van hun deelname in het verkeer, leg je een solide basis voor veilig fietsplezier. De correcte maat fiets en het gebruiken van de veiligheidsaccessoires helpt ze hierbij op weg. Met de juiste aandacht, zorg je ervoor dat je kinderen zorgeloos de wereld tegemoet trappen! 

More articles