Alles wat je moet weten over kinderfiets specificaties! Welke remmen, versnellingen & gewicht? - BikeFlip

Alles wat je moet weten over kinderfiets specificaties! Welke remmen, versnellingen & gewicht?

May 30, 2024Medewerker BikeFlip

Nu je de juiste maat fiets hebt gevonden, bevind je je in een oase aan keuzes tussen verschillende modellen en kleuren fietsen. “Welke fiets kies ik?” Kies je voor een fiets met versnellingen? Een terugtraprem, of toch liever een handrem? En vooral, welke overwegingen neem je hierin mee?

Kortom, wat moet je weten om de perfecte kinderfiets uit te kiezen? Laat ons je helpen!

 

Versnellingen: wel of niet?

Bij het kiezen van een kinderfiets kan je een overweging maken tussen fietsen met of zonder versnellingen. Maar wat zijn dan de voor- en nadelen? Versnellingen kunnen de fietservaring van je kind aanzienlijk verbeteren, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

Voordelen

Door te kiezen voor een fiets met versnellingen kan je kind beter zijn/haar inspanning doceren, ze kunnen dan namelijk beter inspelen op omstandigheden zoals wind en hellingen. Op die manier zijn lange afstanden beter vol te houden.

Nadelen

Een fiets met versnellingen zal gevoeliger zijn voor regelmatig onderhoud en of storingen en de bijbehorende kosten die hierbij komen kijken. Ook zorgt het ervoor dat de fiets iets zwaarder zal zijn. Wat ons bij het volgende onderwerp brengt:

 

Gewicht van de fiets: is het belangrijk?

Vroeger werden fietsen veelal van staal gemaakt. Tegenwoordig worden ze vooral gemaakt van aluminium, wat sterk genoeg is, maar veel lichter! Dat scheelt als je kind halverwege jullie route zich toch bedenkt, dat lopen vandaag echt veel leuker is! ;)

Voordelen van een lichte fiets

Lichte fietsen zijn vaak iets duurder bij aanschaf, omdat ze gemaakt zijn van geavanceerde materialen zoals aluminium of carbon. Soms kan een lichte fiets ook minder duurzaam zijn, omdat de fiets kwetsbaarder is voor schade. Het duurzame kinderfietsen abonnement van BikeFlip, lost beide problemen voor je op. Vind hier de voordelige en duurzame lichtgewicht fietsen.

Voordelen van een zwaardere fiets

Zwaardere fietsen kunnen stabieler aanvoelen, vooral tijdens het fietsen op ruwer terrein of bij hogere snelheden. Ook kunnen ze meer gewicht dragen. Een zwaardere fiets is bovendien duurzamer en beter weersbestendig door de robuuste bouw. Ook zijn deze fietsen minder diefstalgevoelig, wat een bijkomend voordeel kan zijn in stedelijke gebieden.

 

Terugtraprem vs. Handrem

Bij het kiezen tussen een terugtraprem en een handrem zijn er verschillende factoren om te overwegen. Beide remsystemen hebben hun eigen voordelen en nadelen, die van invloed kunnen zijn op de veiligheid en het gebruiksgemak van de fiets.

Terugtraprem

  • Minder onderhoud
  • Eenvoudig in gebruik
  • Betrouwbaar, blijven goed werken in alle weersomstandigheden
  • Minder geschrikt voor noodremmen

 Handrem

  • Relatief veel onderhoud
  • Ietjes ingewikkelder voor jonge kinderen/ beginnende fietsers
  • Meer controle bij hogere snelheid

 

Het kiezen van de perfecte kinderfiets kan een uitdaging zijn, maar nu kun je een weloverwogen beslissing maken. Kom ook vooral even bij ons langs voor een proefrit, dan kan je verschillende fietsen uitproberen en ontvang je professioneel advies. Voor ieder kind hebben wij de perfecte fiets en nu kan jij met vertrouwen een keuze maken!

More articles