veilig fietsen winter, sneeuw, warme kleding.

Veilig fietsen in de winter, wanneer je kampt met regenbuien, koud weer, donkere dagen en wellicht zelfs sneeuw, is vaak een uitdaging. Bekleed met mutsen, sjaals, winterjassen en regenpakken stappen wij weer de fiets op. Kinderen gaan ploegend door koude, mistige, donkere en gladde situaties op weg naar school. Wanneer het voor het eerst weer gesneeuwd heeft in Nederland kan fietsen een uitdaging zijn. Gelukkig brengt de winter niet alleen gladde wegen met zich mee, maar ook prachtige landschappen vol sneeuw en ijs. Om toch te kunnen genieten van dit prachtige (en toch wel koude) seizoen, is het belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. Daarom hebben wij een paar praktische en handige tips om veilig te fietsen in de winter op een rijtje gezet.  

Het belang van een goede zichtbaarheid 

Allereerst realiseren kinderen (en ouders) soms niet hoe moeilijk het voor andere weggebruikers is om hen te zien. Daarom is het belangrijk voor de mistige en donkere dagen om goed zichtbaar te zijn. Zorg er dus voor dat je kind goede verlichting heeft op de fiets. Daarnaast kan ook kleding met fluorescerende strepen, de veiligheid van je kind vergroten in de winter. Ook vergeten we soms wel eens hoe snel het donker wordt in december en januari, waardoor je niet altijd goed voorbereid op de fiets stapt.

Zonodig kan het handig zijn om een vlaggetje op kleine fietsen te zetten. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar het zorgt er ook voor dat je fietsende kleuter niet over het hoofd wordt gezien. Als laatste valt lichte kleding beter op, dan wanneer ze een donkere winterjas aan hebben. Wellicht iets om rekening mee te houden, wanneer het tijd wordt voor een nieuwe jas! 

Goede fiets en winterbanden 

Daarnaast is het noodzakelijk om een goede kinderfiets te schaffen om de kans op slip- en valpartijen te verminderen. Hierbij is zowel de framemaat, als het merk fiets van belang. Verder om de slip- en valpartijen te vermijden zou je nog speciale winterbanden voor de kinderfiets kunnen aanschaffen. De fietsen van BikeFlip zijn uitvoerig getest. Mochten er nog vragen zijn over fietsen met winters weer of de fietsen van BikeFlip, neem dan contract met ons op.

Warme kleding 

Brrrr, het is koud en nog eens koud… 

Het is vanzelfsprekend dat we ons warm aankleden met deze winterse temperaturen. Maar toch willen wij er nog even de nadruk op leggen dat de kleding van je kind (zeker op de fiets), extra aandacht verdient. Een goede muts, een warme sjaal, een ook dikke wollen handschoenen zijn geen overbodige luxe. Echter, tijdens de echte strenge winters, kun je daarnaast nog thermokleding voor je kinderen kopen. Thermokleding zorgt ervoor dat jouw kind zijn of haar warmte vasthoudt, maar dat de transpiratievocht goed kwijt kan. 

Let op als je kind dikke sokken aan heeft: zorg ervoor dat er voldoende beweegruimte blijft voor de tenen, zodat de doorbloeding optimaal is! 

Fietsgedrag 

Ten vierde, gladde wegen vereisen een voorzichtige rijstijl. Zorg er daarom voor dat er niet te hard gefiets wordt, zodat je ook niet zo hard hoeft te remmen. Hierdoor wordt de kans namelijk kleiner dat je uitglijdt. Daarnaast is het verstandig om ten tijden beide handen aan het stuur te houden en rustig door de bochten te rijden. 

In het bijzonder als er een dikke laag sneeuw ligt of je een spekgladde weg voor je ziet, probeer dan niet alsnog te gaan fietsen, maar stap dan af. 

Veiligheidsregels en onderhoud van de kinderfiets

Naast deze tips is het ook handig om extra aandacht te schenken aan de gebruikelijke veiligheids regels. 

Lees daarvoor: Je kind veilig laten fietsen.

Verder heeft de kinderfiets in de winter vaker een onderhoudsbeurt nodig. Dit komt voornamelijk door het strooizout, waardoor je fiets sneller kan gaan roesten.

Lees daarvoor: Je fiets onderhouden: 5 tips van onze experts of Veilig fietsen in de winter: 6 tips.

Pak de fiets als het kan!

Ten slotte, breng je je kind na al deze tips toch liever met de auto in plaats van een fietstochtje in de kou? Dan zijn hier een paar redenen waarom ze toch moeten blijven fietsen in de winter: 

  1. Antigriep: Een stukje fietsen helpt om je weerstand op te bouwen, ook maakt je lichaam extra vitamine D en endorfine aan bij een zonnetje. Dit laatste is een goed medicijn tegen winterdipjes en neerslachtigheid. 
  2. Filevrij: ‘s Winters pakker meer mensen de auto of gaan met het openbaar vervoer, waardoor er vaak file is of een overvolle trein. 
  3. Caloriën: In de winter moet je lichaam harder werken om op temperatuur te blijven en verbrand daarom meer caloriën dan in de zomer. 
  4. Zuurstof: Door vaker buiten te fietsen krijg je meer frisse lucht, wat niet alleen goed is voor je luchtwegen, maar ook voor je hersenen, bloeddruk en hartslag. 
  5. Natuur: ‘s Winters kan je tijdends het fietsen de prachtige natuur bewonderen, bedenkt met sneeuw and ijs.  

Kortom, het is koud, glad en donker. Maar laat het je kind niet weerhouden om niet de fiets te pakken. Zorg er daarom voor dat je kind warm is aangekleed, goed zichtbaar is, voorzichtig fietst op een goede kinderfiets. Maar onthoud vooral om lekker te genieten van het winterse landschap. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *